De Fryske Dűnsers  

Is een  samengestelde groep Friese Folkloredansers die ook allemaal lid zijn van een van de bestaande Friese Folkloredansgroepen.

De groep is ontstaan toen de Provincie in 2010  een Friese delegatie met o.a. een Folkloregroep naar Nieuw Zeeland wilde sturen om daar de “Friezen om utens” warm te maken voor “Fryslân Ferbynt”,

dat zou een wereldwijd netwerk moeten worden van mensen die zich verbonden voelen met Friesland.  In 2012 zou daar een groot internationaal evenement voor volgen in Friesland.

(helaas is dit evenement er door geldgebrek nooit gekomen).

Toen bleek dat er niet voldoende leden van de Ljouwerter Skotsploech bereid waren om deel te nemen aan zo’n lange reis besloot Jan van der Meulen, dansleider van die Skotsploech, om ook de overige Folkloregroepen te polsen zodat er gezamenlijk wel aan het verzoek kon worden voldaan. Er hebben zich toen 32 personen aangemeld waarvan er uiteindelijk 29 zijn afgereisd samen met de gedeputeerde Sjoerd Galema, enige boeren, Tsjębbe Hettinga en Anneke Douma. Twee dansparen waren al in Nieuw Zeeland en hebben zich daar bij de groep aangesloten.

Omdat de meeste deelnemers de groep bijeen wilden houden, om nog eens met elkaar op reis te kunnen gaan, is besloten er eerst nog geen vereniging of stichting van te maken, maar gewoon een vrijblijvende groep enthousiaste dansliefhebbers.  In augustus 2013 zijn we met 20 personen naar een Festival in Bosnië-Hercegovina geweest, in 2015 naar Polen en in 2016 naar België, in 2017 naar Rimini, in 2018 naar Garda en in 2019 naar Cannes en omstreken.  Dit waren allen superleuke trips. Foto’s en reisverslagen staan ook op deze site.

Een ieder die al lid is van een van de Friese Folkloredansgroepen, en bereid is een aantal zondagen in het jaar te komen oefenen in Marrum, kan zich zonder meer bij deze groep aansluiten.

Om een eigen bankrekening te kunnen openen heeft de groep zich in februari 2015 als Stichting  laten inschrijven bij de KvK. onder nummer 62688383.    

Per 23 februari 2021 is onze website verhuisd van Hostnet naar Strato.